Gala Excelenței Feminine, ediția a II-a, desfășurată pe 4 martie, la Palatul Regal, sub titlul ”THE SMART, THE BOLD, THE BEAUTIFUL”, ca parte a proiectului național ”Împreună protejăm România”, a celebrat feminitatea, inteligența și forța femeilor în societate, în cadrul unei ceremonii de premiere dedicate unor femei remarcabile din România.
Evenimentul a fost organizat de Grupul de Presă MediaUno, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Institutul Național de Statistică și Asociația MediaUno și a reprezentat a doua ediție în care sunt acordate distincții de excelență unor doamne care s-au evidențiat de-a lungul timpului prin performanțe și excelență în profesie și în viața socială.
În centrul atenției, s-au aflat poveștile inspiraționale a peste 30 de femei, ale căror contribuții, merite și realizări reprezintă un argument pentru prezent, dar și un reper pentru viitor.
Gala a avut totodată scopul de a promova ideea nevoii de schimbare a percepției privind rolul femeii în societate, cât și necesitatea și avantajele sprijinirii egalității de gen și implicării femeii în viața publică.
În cadrul Galei, au luat cuvântul personalități precum Diana-Loreta Păun, Consilier Prezidențial, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială; Nicoleta Pauliuc, Președinta Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională din Senatul României; Silvia Dinică, Președinta Comisiei pentru Știință, Inovare și Tehnologie din Senatul României; Istvan-Lorant Antal, Președintele Comisiei pentru Energie, Infrastructură Energetică și Resurse Minerale; Excelenta Sa Simona-Mirela Miculescu, Președinta Conferinței Generale a UNESCO, Delegat Permanent al României pe lângă UNESCO; Excelența Sa Iulia-Ramona Chiriac, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România; Carmen Orban, Consilier de Stat, Cancelaria Prim-ministrului României; Florin-Marian Spătaru, Consilier de Stat, Cancelaria Prim-ministrului României; Maria-Manuela Catrina, Adjunct al Directorului Directoratului Național de Securitate Cibernetică; General (r) Daniel Petrescu, Șeful Statului Major al Apărării 1 decembrie 2019 – 30 noiembrie 2023.
Componența juriului care a stabilit numele doamnelor cărora li s-au atribuit premii de excelență a fost, de asemenea, una de excepție, adăugând o dată în plus valoare distincțiilor acordate, cât și evenimentului în sine: Diana-Loreta Păun, consilier Prezidențial, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială; Excelenta Sa Iulia-Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România; Nicolae Comănescu, secretar de stat, pentru politică externă și afaceri strategice Cancelaria Prim-Ministrului; prof.univ. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România; Cătălina Poiană, președinte Colegiul Medicilor din București; Gen. Ing. Ionel Sorin Bălan, directorul STS; viceamiral Ion Cristian Lișman, locțiitor pentru Resurse al șefului Statului Major al Apărării; general maior Remus Bondor, locțiitorul șefului SMAp. pentru instrucție și operații; viceamiral Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale; Gen. (Ret.) Decebal Ilina, prof. univ. dr. Niculae Istudor, rector Academia de Studii Economice București; dr. Cosmin Dumitrescu, Consul General al României la Torino; Valentin Silivestru, președinte-director general INCD Turbomotoare Comoti; prof. univ.dr. Constantin Marius Profiroiu, Prorector Academia de Studii Economice; Tova Ben-Nun Cherbis, președinte executiv și fondator Complex Educațional Laude-Reut; Anamaria Diaconescu, director Camera de Comerț Bilaterală Eleno-Română; Marina Coandă Bundac, director executiv, membru board Camera de Comerț Bilaterală România-Portugalia; Roxana Ilinca, CEO TMC Group; Dumitru Nancu, director general FNGCIMM.
În cadrul ceremoniei, pentru domeniul Justiție, Laura-Iuliana Scântei, judecător Curtea Constituțională a României a primit Premiul de Excelență pentru Integritate și Excelență în Justiție.
În domeniul Cultură și Artă, au primit distincții: Sofia Vicoveanca – Premiul de Excelență „Vocea Inimii Poporului”; Irina Margareta Nistor – Premiul de Excelență pentru Leardership în Industria Cinematografică; Angela Similea – Premiul pentru Excelență Artistică; Adela Mărculescu – Premiul de Excelenţă pentru Dedicare în Slujba Scenei; Monica Bîrlădeanu – Premiul de Excelență „Impact în Domeniul Cultural”.
În domeniul Diplomației, au fost recompensate cu premii: Excelența Sa doamna Therese Hydén, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiari al Suediei în România – Premiul de Excelență pentru Promovarea Drepturilor Femeilor; Excelența Sa doamna Déborah Leticia Ojeda Valedón, Ambasador Extraordinar și Plenipotențier al Republicii Cuba în România – Premiul de Excelență pentru Susținerea Diplomației Culturale; Excelența Sa doamna Enkeleda Mërkuri, Ambasadorul Republicii Albania în România – Premiul de Excelență „Ambasador al Culturii și Prieteniei”; Excelența Sa doamna Evangelia Grammatika, Ambasadorul Republicii Elene în România.
În domeniile Sănătate și Social, au fost premiate: Éva Andrea Csép – Premiul de Excelență pentru Implicarea în Viața Comunității și Sprijinirea Drepturilor Femeilor; Steluța Moisescu, Director General TEVA Pharmaceuticals și Președinte Fondator al NIA Neurodiversity Academy – Premiul pentru Excelență în Leadership și Antreprenoriat în Afaceri și Probleme Sociale; Doris Andronescu, Director General Sanador – Premiul de Excelență în Managementul Medical; Mihaela Geoană, Fondator și Președinte Fundația Renașterea; Premiul pentru Excelență în Inițiative Sociale cu Impact Deosebit; Conf. Univ. Dr. Roxana Elena Bohîlțea, Medic primar Obstetrică și Ginecologie – Premiul de Excelență în Obstetrică-Ginecologie; Ana-Maria Popa, Președinte Asociația Cetatea Voluntarilor Arad – Premiul de Excelență pentru Implicare în Proiecte cu Impact Social Semnificativ; Rodica Mitoiu, șef Serviciu Precursor de Droguri, Agenția Națională Antidrog – Premiul de Excelență pentru Integritate în Combaterea Substanțelor Interzise; Cristina Dragotă, asistent social, Agenția Națională impotriva Traficului de Persoane – Premiul de Excelență pentru Contribuția la Dezvoltarea Politicilor în Domeniul Asistenței și Protecției Victimelor Traficului de Persoane.
În domeniul Economie, au fost acordate premii de excelență doamnelor: Claudia Griech, Director General E.ON Energie România – Premiul de Excelență pentru Leadership și Sustenabilitate în Energie; Mihaela Coroiu, Director de Marketing EnergoBit – Premiul pentru Excelență în Planificarea Investițiilor Energetice; Diana Baicu, cofondator TopLine România – Premiul pentru Excelență în Managementul Afacerilor; Beatrice Dumitrașcu, CEO Residential Division – One United Properties – Premiul de Excelență „Lider în Transformarea Urbană”.
În domeniul Educație și Cercetare, au fost recompensate cu premii: Nicoleta Bercaru, Director Liceul Teoretic Internațional de Informatică București și Anna-Maria Theodora Andreescu, Cercetător științific III INCD Turbomotoare COMOTI cu Premiul de Excelență pentru Rezultate Excepționale în Proiecte de Cercetare-Dezvoltare cu Agenția Spațială Europeană.
În domeniul Sportului, au primit premii de excelență Doina Melinte – Premiul de Excelență „Ambasador al Sportului Românesc” și Ana Maria Brânză – Premiul de Excelență pentru Supremație în Sport.
Premiile de excelență în domeniile Securitate națională și securitate cibernetică au revenit următoarelor doamne: Locotenent Colonel Ana Monica Georgiana Ciobanu, coordonator echipă dezvoltare IT, Serviciul de Telecomunicații Speciale –
Premiul de Excelență pentru Susținerea Digitalizării Administrației Publice și Dezvoltarea Sistemelor Informatice Complexe Utilizate de Statul Român în Relaționarea cu Cetățenii și cu Autoritățile Europene; Ana-Maria Tamaș, șef Birou Operaționalizare Forțe Întrunite din Direcția Instruire și Doctrină a Statului Major al Apărării – Premiul de Excelență „Dedicație și Merit pentru Apărare”; Locotenent-Comandor Anamaria Crina Datcu, șef Birou Planificare Operații, Statul Major al Forțelor Navale – Premiul de Excelență „Exemplaritate în Serviciul Naval”; Locotenent- Comandor Iuliana Ungureanu, Statul Major al Forțelor Aeriene – Premiul de Excelență pentru Profesionalism în Aviația Militară; Anamaria Sârbu, Prodecan pentru Cercetare Științifică la Facultatea de Management Militar, Academia Forțelor Terestre – Premiul de Excelență pentru Comunicare în Spațiul Cibernetic și Comunicații Militare.
Dincolo de a fi o declarație de recunoștință și apreciere față de femeile care, prin forța, inteligența și sensibilitatea lor, modelează lumea în care trăim, Gala ”THE SMART, THE BOLD, THE BEAUTIFUL” a fost și un manifest pentru un viitor în care femeile sunt recunoscute, apreciate și sprijinite în toate aspectele.
Evenimentul a fost transmis Live pe pagina de Facebook Grupul de Presă MediaUno: